11 Nisan 2015 Cumartesi

RECEB-İ ŞERİF

RECEB-İ ŞERİF

“Receb” kelimesi; herhangi bir şeyden korkmak, utanmak veya bir kimseyi heybetinden dolayı ululamak ve tazim etmek manalarına gelir.
Cahiliye devrinde Araplar, putları için bu ayda kurban keserlerdi. Araplar arasında mukaddes bilinen Receb ayı, haram aylardan (eşhur-i hurum) biridir. Diğer üç haram ay ise, Zilkade, Zilhicce ve Muharrem idi. Receb ayı, birbirini takip eden aylardan hemen sonra gelmediği ve yedinci sırada olduğu için “Recebül-ferd” adı da verilmiştir.
Doğrusu Allah katında ayların sayısı, gökleri ve yeri yarattığı günkü Allah yazısında on iki aydır; bunlardan dördü haram aylardır. Bu, işte en doğru dindir; onun için bunlar hakkında kendinize zulmetmeyin; müşrikler sizinle topyekün savaştıkları gibi siz de topyekün savaşın ve bilin ki Allah, korunanlarla beraberdir. (Tevbe/36)
Haram aylardan üçü peşpeşedir. Zilkade,Zilhicce ve Muharrem. Receb ayı ayrıdır.

Haram aylarda harp, adam öldürmek, kan dökmek yasaktır, hatta bu uygulama İslâm’ın başlangıcında da yürürlükteydi. Buna sebep, Mekkelilerin bu aylarda geçimlerini temin etmeleri, Kâbe ziyaretçilerinin emniyetinin sağlanması idi.Fakat o zamanlarda kafirlerde bir adet vardı, evvelki dinden kalma bu ayların haramlığına riayet ederlerdi ama işlerini gelmediği zaman ileri geri yaptırırlardı.Toplanırlardı ve bir kabilenin reisi derdi ki Receb ayının haramlığını Şaban ayına erteleyelim.Yani haram ayları 4 ay olarak muhafaza ederlerdi ama hangisi olursa yaparlardı. Bu oynamalar olmasın diye Peygamberimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) ‘Cemaziyelahir ile Şaban-ı Şerif arasındaki Receb’ diye tam yerini vurgulamıştır.
Recebi Şerif haram ayların en kıymetlisidir çünkü Rabbimiz 12 ay içinden kendisine seçmiştir. Bütün aylar 

Allahu Teala’nın dır ama ne buyuruyor ‘Recebi kendime seçtim’, bütün kullar O’nundur ama ne ne buyuruyor 

‘Muhammed Mustafamı (sav) kendime seçtim’, bütün camiler O’nun ama ne buyuruyor ‘Kabe’yi kendime seçtim’

“Recebi Şerif Allah’ın ayıdır.”

Resulullah(sav) buyurdu:’’Receb Allah’ın ayıdır.’’ Sahabe sordu’’Bütün aylar Allah’ın ayı değil mi? Buna 

neden Allah’ın ayı buyurduğunun anlamı nedir?’’ resulullah(sav) cevap buyurdu ‘’Öyle bir aydır ki günahların 

affedilmesi için özellikle kurulmuştur.’’

“Recep, Allah’ın büyük ayıdır. Hiçbir ay hürmet ve fazilette bu aya ulaşamaz. Bu ayda kâfirlerle savaş 

haramdır. Şunu bilin ki Recep Allah’ın ayı, Şaban benim ayım ve Ramazan ümmetimin ayıdır. Kim recep 

Ayının bir gününü oruç tutarsa, Allah’ın rızasını kazanmış olur. Allah’ın gazabı ondan uzaklaşır ve cehennem

 kapılarından birisi onun yüzüne kapanır.”
Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
   “Haram aylar, Receb, Zilkade, Zilhicce ve Muharremdir.” [İbni Cerir]
   “Haram aylarda Perşembe, Cuma ve Cumartesi günleri oruç tutana iki yıllık ibadet sevabı yazılır.” [Taberani]
   “Haram aylarda bir gün oruç tutup bir gün yemek çok faziletlidir.” [Ebu Davud]
"Şu dört gecede dualar reddedilmez: 
- Receb ayının ilk gecesi.
- Şaban ayının on beşinci gecesi olan Berât gecesi.
- Cuma gecesi. 
- İki bayram (Kurban ve Ramazan bayramları) gecesi." (Deylemî; Firdevsü’l-Ahbâr)
   “Şu beş gecede yapılan dua geri çevrilmez: Regaib gecesi, Şabanın 15. gecesi, Cuma gecesi, Ramazan bayramı ve Kurban bayramı gecesi.” [İ. Asakir]

Receb ay’ı, içinde iki kandil gecesi bulunması açısından da faziletli bir aydır. Receb ayının ilk cuma gecesi Regaib kandilidir. İslâm âlimleri, Hazreti Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in bu gecede Yüce Allah’ın manevi ikramlarına eriştiğini, bu sebeple şükür ve haced için namaz kıldığını bildirmektedirler. Bu gece hakkında halk arasında bilinen şekliyle, Regaib gecesi Hazreti Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in anne rahmine düştüğü gecedir, tarzındaki ifade yanlış bir iddiadan ibarettir.

RECEB-İ ŞERİF ORUCU:

Receb ayında Allahü teâlâya çok istiğfar edin; çünkü Allahü teâlânın, Receb ayının her vaktinde Cehennemden azat ettiği kulları vardır. Ayrıca Cennette öyle köşkler vardır ki, ancak Receb ayında oruç tutanlar girer.” [Deylemi]
   “Cennette öyle köşkler vardır ki, onlara ancak Receb ayında oruç tutanlar girer.” [Deylemi]
   “Allahü teâlâ, Receb ayında oruç tutanları mağfiret eder.” [Gunye]
   “Receb-i şerifin bir gün başında, bir gün ortasında ve bir gün de sonunda oruç tutana, Receb’in hepsini tutmuş gibi sevab verilir.” [Miftah-ül-cennet] 
   “Başında demek, ayın ilk günleri demektir. Ortası, ortadaki günlere yakın olan günler, sonu da, ayın son günleri demektir.”
   “Ramazan ayı dışında Allah rızası için bir gün oruç tutan, iyi bir yarış atının bir asırda alacağı mesafe kadar Cehennemden uzaklaşır.” [Ebu Ya’la]
   “Allahü teâlâ Receb ayında hasenatı kat kat eder. Bu ayda bir gün oruç tutan, bir yıl oruç tutmuş gibi sevaba kavuşur. 7 gün oruç tutana, Cehennem kapıları kapanır. 8 gün tutana Cennetin 8 kapısı açılır. 10 gün tutana, Allahü teâlâ istediğini verir. 15 gün oruç tutana, bir münadi, “Geçmiş günahların af oldu” der. Allahü teâlâ Nuh aleyhisselamı Receb’de gemiye bindirdi. O da, Receb ayını oruçlu geçirip oradakilere oruç tutmalarını emretti.” [Taberani]
   “Receb’de, takva üzere bir gün oruç tutana, oruç tutulan günler dile gelip, “Ya Rabbi, onu mağfiret et” derler.” [Ebu Muhammed]
‘’Herkim sevabını Allahu Teala’dan umarak Recebi Şerifin ilk günü oruç tutarsa kendine cennet vacip olur.
Her kim de Recebi Şerifin ortalarından birgün oruç tutarsa Rabi’a ve Mudar kabileleri kadar çok kişilere şefaatçi kılınır.
Yine her kim Recebi Şerifin son gününde oruç tutarsa Allahu Teala onu cennetin sultanlarından yapar ve kendisini;annesine, babasına, kız kardeşlerine, amcalarına, halalarına, dayılarına, teyzelerine, tanışlarına ve komşularına şefaatçi kılar.
Bunlar arasında cehennemi hak etmiş biri bulunsa da (onun şefaatiyle kurtulur. (Mümin eş-Şeblenci, Nuru’l-ebsar fi menakıbı ali beyti’l-Muhtar, sh:363)’’
‘’Recebin ilk gününü oruçla geçiren kimseden, cehennem gökle yer arası kadar uzaklaşır’’ (Safuri, Nüzhetü’l-mecalis,1/140)
‘’Recebin ilk gününün orucu üç senenin (günahlarının) kefaretidir.İkinci gününün orucu iki senenin, üçüncü günki ise bir senenin kefaretidir.Sonra hergün bir ay(lık bağışlanma)dır.’’ (Ebu Muhammed el-Hallal, no:10, sh:64, Süyuti, el-Cami’us Sağir)
 (Bazı mazeretlerden dolayı) Recep Ayının orucunu tutamayan birisi, her gün yüz defa şu zikri söylerse recep ayının orucunun sevabını (kısmen de olsa) idrak etmiş olur: “Subhan’el-İlah’il-celîl. Subhane men la yenbeğî’t-tesbîhu illa leh. Subhan’el-eazz’il-ekrem. Subhane men lebise’l-izze ve huve lehu ehl.”

RECEB-İ ŞERİF DUASI:
Rasulullah (s.a.v.) Recebi Şerifte bu duayı yaparlardı ve ümmetinin de yapmasını istemiştir.
"Allahümme barik lena fi recebe ve şa'ban ve belliğna ramazan"
("Allah'ım! Recep ve Şaban aylarını bizim için mübarek kıl ve bizi Ramazan ayına ulaştır".)

RECEB-İ ŞERİF'TE GUSÜL

"Her kim recebin başında,ortasında ve sonunda yıkanırsa,anasının kendisini doğurduğu gündeki gibi günahlarından çıkar"Hadis-i Şerif (Safûrî Nüzhetü'l-mecâlis, 1/139)

Hiç şüphesiz ki haram aya değer vermek, onu gusülle karşılamak, ortasında ve sonunda da maddi ve manevi kirlerden arınmaya önem vermek, Allahu Teala’nın değer verdiği şeylere tazim kabilindendir.
Böyle yapanların,Allahu Teala’nın : ‘Herkim Allahu Teala’nın hürmetli (yasaklı ve değerli) kıldığı şeyleri büyük tutarsa, bu onun için Rabbi katında tam bir hayırdır. (Hac Suresi,30dan) kavli şerifinde vaad edilen sonsuz hayırlara nail olacakları şüphesizdir.

RECEBİ ŞERİF NAMAZI 30 REKAT

Özetle: 2 şer rekat olarak kılınır.

İlk 10 gün 10 rekat (namaz bitince  Lâ ilâhe illallâhu vahdehû lâ şerîke leh,lehül mülkü ve lehül hamdü,yuhyî ve yümîtü ve hüve hayyün lâ yemûtü bi-yedihil hayr ve hüve alâ külli şey’in kadîr. )

İkinci 10 gün 10 rekat (namaz bitince Lâ ilâhe illallâhu vahdehû lâ şerîke leh,lehül mülkü ve lehül hamdü yuhyî ve yümîtü ve hüve hayyün lâ yemûtü bi-yedil hayr ve hüve alâ külli şey’in kadîr.İlâhen,vâhiden,ferden,sameden,vitren lem yettehız sâhibeten ve lâ veledâ. )

Üçüncü 10 gün 10 rekat (namaz bitince Lâ ilâhe illallâhu vahdehû lâ şerîke leh,lehül mülkü ve lehül hamdü yuhyî ve yümîtü ve hüve hayyün lâ yemûtü bi-yedihil hayr ve hüve alâ külli şey’in kadîr.Ve sallallâhü alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihit-tâhirîne ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil Aliyyil Azîm.”)

Her rekatta sıra ile 1 Fatiha + 3 İhlas + 3 Kafirun (Namaz surelerinin yukardan aşağı gelmesi aklımızı karıştırmasın, hadis bu namazın sırasını böyle vermiştir, önce ihlaslardır)
AÇIKLAMA:
Selman (R.A.)'dan rivayete göre, receb hilali belirdiğinde, Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem) ona şöyle buyurdu.
"Ey Selman! Herhangi bir imamlı kadın veya erkek bu ayda otuz rekat kılar; Her Rekatta, bir kere Fatiha, üçer kere de İhlas ve Kafirun Surelerini okursa, mutlaka Allah-u Teala ondan günahlarını siler, ayın tamamını oruç tutmuş gibi kendisine ecir verir, gelecek seneye kadar (devamlı) namaz kılanlardan (sayılmış) olur.

Kendisi için her gün, Bedir şehidlerinden bir şehid ameli yükseltilir. Her günün orucuna mukabil onun için , bir senelik ibadet yazılır. Onun için bin derece yükseltilir.

Eğer ayın tümünü tutup bu namazı da kılarsa, Allah-u Teala onu ateşten kurtarır, cenneti kendisine vacip kılar ve Allah-u Teala'nın (manevi) civarında (makbullerden) olur.

Cibril bana bunu bildirdi ve: Ya Muhammed! bu (Namaz) sizinle, müşrik ve munafıklar arasında bir alamettir, çünkü münafıklar bunu kılamazlar' dedi."
Bunun Üzerine Selman (R.A.) bu namazı nasıl ve nezaman kılacağını sorunca

Rasulüllah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu.

 Receb ayı ilk on gün (1-10 günler) kılınacak namaz ve duası

"Ey Selman! Ayın başında on rekat kılıp; her rekatta bir Fatiha, üç kere de İhlas ve Kafirun Surelerini okursun. (son) selamını verince, ellerini  kaldırıp :
 Receb ilk on gün kılınacak olan 10 rekat namazın arapça duası

 
Lâ ilâhe illallâhu vahdehû lâ şerîke leh,lehül mülkü ve lehül hamdü,yuhyî ve yümîtü ve hüve hayyün lâ yemûtü bi-yedihil hayr ve hüve alâ külli şey’in kadîr
( Anlamı:Allah'tan başka hiçbir ilah yoktur. O, tektir, hiçbir ortağı yoktur. Mülk O'na aittir, hamd O'na mahsustur, diriltir ve öldürür, Kendisi ise daima diridir, hiç ölmez.Bütün hayırlar, O'nun (Kudret) elindedir. O, her şeye hakkıyla gücü yetendir. Ey Allah'ım! Senin verdiğine hiç bir engel yoktur, engellediğini de verecek biri yoktur. Zenginlik sahibine, serveti sana karşı yaramaz! dersin.)

Sonra ellerini yüzüne sür.

Receb ayı ikinci on gün (11-20 günler) kılınacak namaz ve duası

Ayın ortasında da on rekat kılıp; her rekatta bir Fatiha, üç kere de İhlas ve Kafirun Surelerini okursun. (son) selamı verince, ellerini kaldırıp:
Receb ikinci  on gün kılınacak olan 10 rekat namazın arapça duası

Lâ ilâhe illallâhu vahdehû lâ şerîke leh,lehül mülkü ve lehül hamdü yuhyî ve yümîtü ve hüve hayyün lâ yemûtü bi-yedil hayr ve hüve alâ külli şey’in kadîr.İlâhen,vâhiden,ferden,sameden,vitren lem yettehız sâhibeten ve lâ veledâ


(Anlamı:"Allah'tan başka hiçbir ilah yoktur. O, tektir, hiçbir ortağı yoktur. Mülk O'na aittir, hamd O'na mahsustur, diriltir ve öldürür, Kendisi ise daima diridir, hiç ölmez.
Bütün hayırlar, O'nun (Kudret) elindedir. O, her şeye hakkıyla gücü yetendir. O Vahid, Ehad, Samed, bir ve tek ilahtır, eş ve çocuk edinmemiştir")

de, sonrasında ellerinle yüzünün üstünü meshet.

Receb ayı son on gün (21-30 günler) kılınacak namaz ve duası
Ayın Sonunda da on rekat kılıp; her rekatta bir Fatiha, üç kere de İhlas ve Kafirun Surelerini okursun.(son) selamı verince, ellerini kaldırıp:
Receb son  on gün kılınacak olan 10 rekat namazın arapça duası


 Lâ ilâhe illallâhu vahdehû lâ şerîke leh,lehül mülkü ve lehül hamdü yuhyî ve yümîtü ve hüve hayyün lâ yemûtü bi-yedihil hayr ve hüve alâ külli şey’in kadîr.Ve sallallâhü alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihit-tâhirîne ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil Aliyyil Azîm.
(Anlamı:" Allah'tan başka hiçbir ilah yoktur. O, tektir, hiçbir ortağı yoktur. Mülk O'na aittir, hamd O'na mahsustur, diriltir ve öldürür, Kendisi ise daima diridir, hiç ölmez.
Bütün hayırlar, O'nun (Kudret) elindedir. O, her şeye hakkıyla gücü yetendir.

Allah-u Teala Efendimiz Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem)'e ve temiz Ehl-i Beyt-ine salat etsin.

O çok yüce ve pek büyük Allah-u Teala'nın yardımı olmadan ( hiçbir şeye) güç ve kuvvet yoktur"

de ve dileğini iste, duan kabul edilir.)

‘’Bu namaz bittiği zaman,Allah ayın sonuna iman selameti ile çıkarttığı zaman, affolarak kavuşturduğu zaman dile Allah’tan ne dilersen, Recebin sonunda duan kabul olacak, Allah seninle cehennemin arasına 70 hendek koyacak, her hendek gökle yer arası kadar, her rekatına 1milyon rekat yazacak, ateşten beraatini alacaksın, sırattan geçiş belgesi alacaksın’’



Selman (R.A.) şöyle anlattı:

"Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem) bu hadisi bitirince, duyduğum bu kadar fazla mükafattan dolayı Allah-u Teala'ya şükür için, ağlayarak secdeye kapandım."

RECEB’İN İLK GECE NAMAZI  20 rekat
Enes’ten (ra) rivayet olunan bir hadis-i şerifte, Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) ashabına hitaben: 
“Her kim Recep’in ilk gecesinde akşamı kıldıktan sonra; bir Fatiha ve bir İhlâs ile 20 rekât kılar ve onlar arasında 10 selam verirse (yani iki iki kılarsa) onun sevabını ne kadar büyük olduğunu biliyor musunuz? Şüphesiz Ruhu’l Emin olan Cibril onu bana bildirdi.” buyurdu. Biz: 
“Allah-ü Teâlâ ve Resulü bilir.” deyince, Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem): 
“Allah-ü Teâlâ, onu, canı, malı, ailesi ve çocukları hakkında korur. Bu kişi, kabir azabından korunur, hesapsız ve azapsız bir şekilde sıratı şimşek gibi geçer.” buyurdu. (Cuzekani,Suyuti,El-Le’alî,2/55)

RECEB-İ ŞERİF’İN 3,4 VE 5. GÜNÜ NAMAZI
(VEYSEL KARANİ'NİN NAMAZI diye bilinir)

Emirü’l-müminin Ali ibni Ebi Talib (Kerremallahu Vechehü) dan nakledilen Veysel Karanin namazı diye bilinen hacet namazını Receb-i Şerif’in 3,4 ve 5. Günlerin birinde kılmak isteyen kişi,geceden oruca niyet eder ve o gün oruçlu olur,işrakten (güneş doğduktan takriben 50 dakika sonra )sonra gusül abdesti alır,kimseyle konuşmaz.Kuşluk vaktinde

4 rekatte bir selam vererek 12 rekat kılar.

İlk 4 rekatta Fatiha'dan sonra Kur'an-ı Kerim'den kolayınıza gelen bir ayet okunur.Bu 4 rekatı bitirince 70 kere:

"La ilahe illallahül melikül hakkul mübiynü leyse kemislihi şey'ün ve Hüve's-semiü-l Basir" okunur.

İkinci 4 rekatın her rekatında Fatiha'dan sonra 3 kere Nasr suresi ( Izâ câe )okunur,selamdan sonra 70 kere:

"ekva müiyniv ve ehda daliylim bi hakki iyyake ne'büdü ve iyyake nestaiyn" okunur.

Üçüncü 4 rekatta ise Fatiha'dan sonra 3 kere İhlas suresi okur,selamdan sonra 70 kere İnşirah (Elemneşrahleke) Suresi'ni
okur,sonra sağ eliyle göğsünü sıvazlayarak secdeye varır ve orada hacetini Allah-ü Te'ala'dan diler, hangi haceti olursa olsun Allahu Teala’nın lütfu keremiyle elbette o muradı yerine getirilir.(Muhammed İbni Hatiruddin,el-cevahirul-hams,sh:55-56)

RECEB-İ ŞERİF İLK CUMA GECESİ NAMAZI
 Recebin ilk Cuma gecesine Regaib gecesi denir. Her Cuma gecesi kıymetlidir. Bu iki kıymetli gece bir araya gelince, daha kıymetli oluyor. Allahü teâlâ, bu gecede, müminlere, ragibetler [ihsanlar, ikramlar] yapar. Regaib, ihsanlar, ikramlar demektir. Bu geceye hürmet edenleri affeder. Regaib gecesi yapılan dua kabul olur, namaz, oruç, sadaka gibi ibadetlere, sayısız sevaplar verilir.
‘’Receb ayının ilk cumasından gafil olmayın. O gecenin üçte biri geçince göklerde ve yerde bir melek bile kalmayıp hepsi Kâbe ve civarında toplanırlar. O anda Allah onlara bir tecelli ile “ ey meleklerim! Benden dilediğinizi isteyin.” Der. Onlarda “senden dilediğimiz receb orucunu tutanları bağışlamandır” derler. Allahu Teala” mutlaka bunu yaptım” der.
"Receb’in ilk cuma gecesini ihya edene, ALLAHü teâlâ, kabir azabı yapmaz. Duâlarını kabul eder. Yalnız, 7 kimsenin duasını kabul etmez: Faizci, Müslümanları aşağı gören, ana babasına eziyet eden, Müslüman olan ve dinin emirlerine uyan kocasını dinlemeyen kadın, çalgıcı, livata ve zina eden, beş vakit namazı kılmayan." [Bu günahlardan vazgeçmedikçe, duaları kabul olmaz.]
[Saadet-i Ebediyye]
Receb-i şerîfin ilk Cuma gecesi "Regâib gecesi"dir. Bu gece, oruçlu olarak karşılanmalıdır.
Regâib gecesi, akşamla yatsı arasında 12 rek'at "Hacet namazı" kılınır. 2 rek'atte bir selâm verilerek kılınan bu namazda, Fâtiha-i şerîfeden sonra her rek'atte 3 "İnnâ enzelnâhü...", 12 İhlâs-ı şerîf okunur.
Namazdan sonra 7 Salât-ı Ümmiye okunup secdeye varılır.
Salât-ı Ümmiye:
"Allâhümme salli alâ seyyidinâ Muhammedinin-nebiyyil-ümmiyyi ve alâ âlihî ve sahbihî ve sellim"
Secdede 70 defa:
 "Sübbûhun kuddûsün rabbünâ ve rabbül-melâiketi ver-rûh" okunur.



Secdeden kalkıp 1 defa:
ر
"Rabbiğfir verham ve tecâvez ammâ ta'lem. İnneke entel-eazzül-ekrem" okunur.
Tekrar secdeye varılıp yine 70 defa:
 
"Sübbûhun kuddûsün rabbünâ ve rabbül-melâiketi ver-rûh" okunur.
Secdeden kalkıp duâ yapılır.
Duâda Hz. Allâh'a şu şekilde de ilticâ etmelidir:
Allahümme barik lena fi recebe ve şa'ban. Ve bellığna ramazan
Ey Allah'ım! Recep ve şabanı bize mübarek kıl, bizi Ramazana kavuştur
Namazdan sonra edilecek dua:
"Rahman ve Rahim olan ALLAH'ın adıyla! Ey ALLAH ! Senin kulun,rasulün,yarattıkların içerisinden seçtiğin, ümmetin şefaatçisi ve bütün sıkıntıların gidericisi olan Rasulullah ( s.a.v. ) e emrettiğin bu namazı kıldım. Gerçi bu namazın hakikatlerini yerine getirme hususunda noksanlıklar yaptım, Senin sevdiğin ve razı olduğun şekilde şartları yerine getirmekten gafil bulundum. Zaten Senin kulların içerisinde kim Sana layık olduğu şekilde ibadet ve itaatte bulunmaya güç yetirebilir ki? ! 
Madem ki ben kusurumu ve gayretimin azlığını itiraf ettim, zafiyetimi ve acizliğimi ikrarda bulundum, o halde Sen beni rasülünü tasdik etmemin mükafatından, onun buyurduklarına karşı olan güzel rağbetimin sevabından ve Peygamber (S.a.v.)in sünnetine karşı olan düzgün niyetimin karşılığından mahrum bırakma ! Şüphesiz ki Sen kullarına karşı büyük bir lütüf ve mağfiret sahibisin.ALLAH-U TEALA mahlukatın en hayırlı olan Muhammed'e ve ashabının cümlesine salat eylesin."
Namazla ilgili hadisler:
‘’Nefsim elinde olan Zat’a yemin ederim ki, erkek ve ya kadın herhangi bir kulbu namazı kılarsa denizlerin köpükleri, kum taneleri, dağların ağırlığı, yağmurların damlaları, ve ağaçların yaprakları kadar fazla olsa da mutlaka Allahu Teala onun bütün günahlarını mağfiret eder. Bu kişi hane halkından 700 kişi hakkında kıyamet günü şefaatçi kılınır.
Kabrindeki ilkgecesi olunca bu namazın sevabı güleç bir yüzle kendisine gelip, keskin ve belağatlı bir dille ona :’’Ey dostum sevinebilirsin, muhakkak ki her zorluktan kurtuldun’ dediğinde o,’Sende kimsin? Vallahi senden güzel yüzlü,senden tatlı dilli ve senden hoş kokulu bir şahıs görmedim’der.
O da ona: ‘Ey sevgilim! Ben şu sene,şu ay, şu gece kılmış olduğun namazın sevabıyım. Bu gece isteğini yerine getireyim, tek başına kaldığın şuanda sana yoldaş olayım ve yalnızlık hissini senden gidereyim diye geldim. Sur’a üfürüldüğü zamanda, kıyamet arsalarında başının üstünde gölge olacağım, artık müjdelenebilirsin. Zira Mevlandan ebediyen hiçbir hayrı kaybetmeyeceksin’ diye cevap verir.’’
(Abdülkadir Geylani- El Gunye, 1/330-331)
‘’Her kim Recebin ilk perşembesi oruç tutar, Cuma gecesi 12 rekat kılarsa, Allahu Teala her rekat için ona dosdoğru makam olan Cennet-i Ala’da, hiç şeksiz şüphesiz 100 köşk verir.’’
‘’ Recebin ilk Cuma gecesinin namazından gafil olmayın. O gecede namaz kılana Allahu Teala ve melekleri gelecek seneye kadar salatta bulunurlar. Allahu Teala kime salatta bulunursa o kişi dünyadan ancak imanla çıkar.Dünyada ancak İslamla yaşar.Kıyamet günü de ancak iyi kullar ile haşr olur. (Seyyid Ali Zade,Şerhu Şiratil İslam,sh:133)

İLK CUMA GÜNÜ NAMAZI
Recebin ilk cuması öğle ile ikindi arası 4 rekat namaz vardır. Her rekatta 1 fatiha, 7 ayetel kürsi, 5 ihlas,5 felak, 5 nas, okunur.
Selam verince “ La havle vela guvvete illa billahil aliyyil azimil kebiril müteali.” Zikri okunur. Sonunda “estağfirullahe ve etübü ileyhi” diye 10 kere tevbe edilir.’’
RECEB AYINDA İHLAS'I ŞERİF:

"Her kim Recebde, bir kere İhlâs okusa, ALLAH (c.c.)'u Teâlâ onun elli senelik günahını bağışlar." Hadis'i Şerif, EnîSü'l celîs, sh:195

Hannani(RA) şöyle demiştir: 

"Her kim, Recebin her günü bir tane bile İhlâs Sûresi okusa, onbin deve yükü kâğıda sahip olur ki, göklerin ve yerin tüm sakinleri, ellerinde altın kalemlerle toplanıp o İhlâs'ın sevabını o kağıtlara yazarlar" (50 İhlâs okuyanın 50 senelik günahları silinir, 100 kere okuyan cehennemden berat alır, 1000 kere okuyan canını cehennemden satın alır.)

RECEB AYINDA SADAKA:

"Herkim Recebde sadaka verirse, ALLAH (c.c.)'u Teâlâ onu yavruyken yuvasından havaya uçup en yaşlı çağında ölen karganın ömrü kadar(beşyüz sene), onu cehennemden uzaklaştırır. " Hadis'i Şerif, Abdulkadir Geylani, Gunye,1/325, Nüzhetü'l mecalis,1/141

"Eğer kişi, Receb ayından(oruç) tuttuğu hergün, azığına(bütçesine) göre bir sadaka verirse, heyhat! Heyhat! Ne Yapsınlar! Bütün yaratıklar ALLAH (c.c.)'u Teâlâ'nın o kula vereceği sevabın ölçüsünü takdir etmek için bir araya gelseler, ALLAH (c.c.)'u Teâlâ'nın o kuluna bahşedeceği mükafattan yüzde birin(i hesab etmeye)e ulaşamazlar." Hadis'i Şerif, Abdulkadir Geylani, Gunye,1/325, Ebu Muhammed erl Hallâl

SON SÖZ:
Ruhul Beyan’dan nakil: Evliyaullahtan birinin soğuk bir kış gecesinde teheccüde kalktığı vakit abdest alırken soğuktan gözünden yaş gelir ve bir nida duyar ‘’Biz bunca insanı uyutmuş gece namazına kaldırmamış ve huzurumuza kabul etmemişken  seni kabul ettik diye mi ağlıyorsun?’’ O evliya istemeden gözünden gelen o yaştan dolayı o kadar çok ağladı ve o kadar çok istiğfar etti ki… Şimdi Rabbimiz bize bunca şey nasip etmişken biz niye ibadetlerimizde zorlanıyoruz diye bir düşünelim. İçimize bir sıkıntı gelirse Allah yolunda giderken hemen istiğfar edelim.
Büyüklerimizden biri çok soğuk bir gecede dua ederken tek elini açmış diğerini çok üşüdüğü için cübbesinden çıkarmamıştır. Sonra biara kendinden geçmiş ve bir elini nur bir elini kapkara olarak görmüş ve bir nida duymuş bize uzattığın elini nur doldurduk, üşüdüğün için içine soktuğun elini mahrum ettik. Yani insan Allah yolunda canına acımamalı.Büyüklerimiz canlarını,mallarını verdiler bu yolda, biz henüz bişey yapmış değiliz. Rabbimizden cennet istemeye yüzümüz yok ama fazlu kereminden ümitliyiz inşallah, onun için bu gecelerin ve bu mübarek ayların kıymetini bilelim…


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder