19 Mart 2015 Perşembe

KREDİ KARTI İLE ALTIN ALMAK

Kredi Kartı ile altın almak caiz mi?
Taksitli altın almak caiz mi?

Kredi kartı ile altın almak caiz değildir, dolayısıyla taksitli olması da caiz değilidir. Hatta para ile bile olsa vadeli alınması kesinlikle caiz değildir, ribennesai yani vadeli faiz olur.Hatta altını alıp 1 gün sonra hatta 1 saat sonra bile gelip ödese yani bedenler ayrıldıktan sonra ödese olmaz.Çünkü islam fıkhında altın paradır ve para para ile takas edilir, bu da sarf akdi olur.Sarf akdinde vade yasaklanmıştır.Karttan geçilen tutar satanın hesabına hemen geçmediği için caiz değildir.

Açıklama:Pos cihazından yapılan çekim tutarının ertesi gün hesaba yatırılması için % 1 ile % 3 arası oranında bir komisyon kesintisi yapılmaktadır. Çekilen tutarın kesinti yapılmaksızın tamamının hesaba yatırılması ise belirli bir gün sonra olmaktadır. Bu sürede 35 ile 60 gün arasında değişmektedir.
Fıkıh kitaplarımızda alış veriş konusu, muhtelif açılardan ele alınarak farklı kısımlar ortaya konulmuştur. Bu kısımlardan biri de para, altın veya gümüşten herhangi birini diğeriyle takas etme anlamına gelen sarf akdidir. Başta sünnet olmak üzere tüm kaynaklarımızda sarf akdi diğer alış-veriş akitlerinden farklı tutulmuştur. Buna binaen sarf akdinde, diğer akitler için gerekli görülmeyen bazı şartlardan bahsedilmiştir. Zira Kur’an-ı kerimin açık nassıyla haram kılınan faiz, insanlar arasında en çok, sarf akdiyle vaki olmuş ve olmaktadır.  Bu aynı zamanda;  sarf akdine ait prensiplerin her hangi bir fesada ve mahzura yol açmayacak şekilde düzenlendiği anlamına gelmektedir.
Özellikle şunu ifade etmek gerekir ki, altın İslam hukukuna göre para olarak değerlendirilir. Zira altın her ne kadar takı olarak kullanılsa da hilkaten(yaratılış itibarı ile) paradır. Durum böyle olunca, altının değil kredi kartıyla, normal bir alışveriş yoluyla yani para vererek dahi olsa, vâdeli alınması kesinlikle caiz değildir. Böyle bir alışveriş fıkıhta ribennesâi denilen vâde faizi olur.Kredi kartı da netice olarak bir vadedir. Çünkü post makinasının bulunduğu kuyumcu o parayı anlaşmalı olduğu bankadan ya ertesi gün kesinti ile ya da 35-60 gün sonra kesintisiz çekecektir. Ya da hesabına o zaman nakil olunacaktır. Bu durumda kaçınılmaz olarak bir vâde oluşur.
Netice olarak; kredi kartıyla veya para cinsinden herhangi bir şey ile vâdeli altın almak-satmak kesinlikle caiz değildir. Hatta kredi kartı ile taksit yapılmayıp tek çekim yapılsa da vade söz konusu olacağından sonuç aynı olacaktır yani caiz değildir.

1 yorum:

  1. selamğn aleyküm be bu konuyu bilmiyordum. geçen taksitli altın aldım. peki şimdi ne yapmam gerekiyor. aldığıma pişman oldum bunun kefareti ne olur

    YanıtlaSil